Toen en nu
Door: Marlies
Blijf op de hoogte en volg Marlies
15 Maart 2012 | Ghana, Elmina
Een plek ook met een Europees verleden: hier staat het grote Fort Elmina, dat gebouwd is door de Portugezen en daarna veroverd door de Nederlanders. Vanuit Fort Elmina werden slaven getransporteerd naar de gebieden van de West-Indische Compagnie: Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Die geschiedenis is dit jaar deel van de examenstof Geschiedenis voor havo & vwo, en was gisteren voor mij rechtstreeks te zien.
Op mijn fietsje reed ik Elmina binnen, om eerst een kijkje te nemen bij de Nederlandse begraafplaats. Een WIC-gouverneur heeft die laten bouwen en zes jaar geleden is het nog opgeknapt met financiele steun van de Nederlandse ambassade. Een vreemde gewaarwording: oog in oog met Nederlandse namen en teksten. Vervolgens reed ik de 'Dutch Cemetary Road' af en ging ik richting de oceaan en Elmina Castle. Daar wuifden de palmen vriendelijk in de wind, naast een aantal kanonnen die het fort beschermden. Mijn fiets kreeg een mooie parkeerplek, pal naast de toegangsbrug en een enorme touringcar vol blanke studenten.
Met hen begon ik aan een rondleiding door het fort. De gids vertelde over de ontstaansgeschiedenis, met een nuance: hij stond erop ons duidelijk te maken dat de slavernij geen Europese vinding was. Afrikaanse volkeren onderling deden ook aan handel in mensen. De schaal waarop de Nederlanders het toepasten, was echter van een heel andere orde. Hij toonde de verblijven voor slaven en slavinnen, en de plek waar slavinnen in de zon urenlang moesten wachten tot de gouverneur een van hen uitkoos om de nacht mee door te brengen. Daarna voerde de rondleiding naar de 'room of no return': de plek waar de slaven in de boten stapten en de oceaan op gingen. Omdat ik me niet goed voelde, moest ik vroegtijdig afhaken. Op één van de weinige terrassen in Elmina, pal tegenover het fort, kon ik bijkomen en terugdenken aan het bezoek van afgelopen maandag.
Toen mocht ik een dag meemaken op St. Anne's, een katholieke school hier vlakbij. De school wordt gerund door een Spaanse non, een actieve vrouw die me ontzettend gastvrij ontving. Ze nam me mee langs alle klassen en introduceerde me: een docent uit Nederland die 'research' deed naar hoe er in Ghana onderwijs wordt gegeven. Nou, zo serieus bedoelde ik het zelf niet, maar ik heb braaf geknikt en mocht in alle lokalen aanschuiven. Het eerste deel bracht ik door bij de peuters (vanaf 1-2 jaar gaan kinderen naar school), de kleuters en de basisschool. Peuters leerden het alfabet en tellen, terwijl groep 3-4 bezig was aantekeningen over diverse voedingsmiddelen over te nemen.
Na de pauze keek ik mee met de leraar 'Social Studies'. Daaronder valt Geschiedenis, maar ook Maatschappijleer, Economie, Aardrijkskunde en Verzorging. Tijdens de eerste les viel ik met mijn neus in de boter: het ging over kolonialisme en de Nederlandse geschiedenis van Elmina kwam ook aan de orde. De docent gaf allerlei aantekeningen (voor de docenten: een fraai voorbeeld van een geslaagd onderwijsleergesprek) en kwam bij de gevolgen van kolonisatie voor de Goudkust/Ghana. Hij maakte onderscheid tussen positieve en negatieve gevolgen en liet de leerlingen bij beide voorbeelden aandragen. Infrastructuur, architectuur, landbouw, christendom werden positief beoordeeld. Het verlies van cultuur en waardigheid werd genoteerd bij de negatieve gevolgen. Wat bleek? Het rijtje positieve gevolgen was langer dan de negatieve.
Genuanceerd, dat is misschien de juiste beoordeling van de omgang met het slavernijverleden hier. En het meekijken op school? Dat was één van mijn doelen voor deze periode. Het smaakte naar meer!
15 Maart 2012 - 16:37
M@m@:
Al weer een verslag op de site, wat ben je actief Marlies!
Ik kan me voorstellen dat je dit ook met ons wilt delen, de geschiedenis van (Fort) Elmina. Mooi plaatje maar geen mooi stuk uit ons verleden!
Rustig aan in de hitte!!
XXX -
15 Maart 2012 - 16:39
Je Zwager:
Hoi Marlies,
De eerste met een reactie op je fraaie stuk. Indrukwekkend niet, om dit soort zaken van uit allerlei (onverwachte) gezichtspunten te kunnen bekijken. Je hebt nu de tijd, dus laat het rustig op je inwerken en inderdaad, laat het je smaken en zoek naar nieuwe smaken en nieuwe combinaties.
En doe het vooral rustig aan! Las dat je je even niet lekker voelde. Laat de hitte geen vat op je krijgen en geniet van het briesje thuis waar je eerder over schreef. Want ook daar heb je nu de tijd voor. Dus: doe het rustig aan en haast u niet.
Hier verkeert het huis nog in diepe stilte met twee schone slaapsters. Ook zij maken het goed.
Tot het volgende verslag.
Groeten en daar komt ie weer: een ferme handdruk!
Pieter -
16 Maart 2012 - 07:36
Marit :
Hai Marlies,
Het leest als een trein; jouw reisverslag.
Plezier en geniet van de indrukken die je opdoet!
hartelijke groet,
Marit -
16 Maart 2012 - 08:06
Hannah S:
ha Marie-Lisa,
Was je een un poco bevangen door de hitte? Ik lees hieronder een aantal goede adviezen van diverse familieleden, daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. En wat een verrassend genuanceerd beeld wordt er geschetst, leuk om te lezen.
Cari salutti! -
16 Maart 2012 - 14:08
Berdien:
Wat interessant! Echt tof dat je zo veel van het onderwijs kunt meemaken daar. Ook toevallig en bijzonder om daar meer over het slavernijverleden te leren en ook mee te krijgen hoe dat op de scholen gaat dus! Ik kan me voorstellen dat dat naar meer smaakt! -
16 Maart 2012 - 18:55
PAF:
Ha zus,
Ook ik geniet van je verhalen en prachtige foto's. Je beleeft veel geloof ik. Kan je je nog voorstellen dat je 10 dagen geleden nog in NL was? 11 dagen geleden at je nog een beschuit met muisjes en nu stamp je je eigen eten op de grond bij het licht van een zaklamp. Geniet van deze grensverleggende ervaringen! Veel plezier nog en dikke zoen, PAF. -
16 Maart 2012 - 21:48
Tom En Elise :
Beste Marlies,
Jij hebt zo te lezen dezelfde ervaring in Ghana als wij in Indonesië, nl. geconfronteerd worden met een stuk geschiedenis uit ons koloniale verleden. Het is heel bijzonder om zover weg Nederlandse namen op de grafstenen te lezen. Interessant om in al die klassen te kunnen kijken. Mooie foto's, vooral de tekst boven de toegang van de begraafplaats! We wensen je verder een goed verblijf toe. Tot de volgende keer. Hartelijke groeten van Tom en Elise. -
17 Maart 2012 - 12:45
Manouk:
He Marlies,
Echt leuk dat ik je op deze manier kan volgen, ook echt leuke en interessante verhalen en mooie foto's! Heel veel plezier daar in Ghana! Groetjes, Manouk -
18 Maart 2012 - 08:52
Hilde:
Hallo bruni Marlies,
Dat van die twee rijtjes met voor- en nadelen intrigeerde mij wel. Meer, vooral tastbare, voordelen. Maar die nadelen hebben wel een totaal andere impact!! Daar zou didactisch gezien nog wel een discussie over gevoerd mogen worden lijkt mij.
Maar wel erg leuk om zo mee te krijgen.
22 Maart 2012 - 18:21
Frank:
Hey Marlies,
wat ontzettend leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt en in wat een prachtige omgeving bevind je je!
hartelijke groet,
Frank. -
23 Maart 2012 - 09:23
Ceciel :
He Marlies,
Het is echt genieten met jouw blog. Wat een mooie foto's en leuke verhalen! Als ik het lees zie ik het allemaal voor me, hoe jouw fietsje geparkeerd staat naast zo'n grote, stoffige bus! Leuk om te lezen hoe de kinderen onderwijs krijgen in geschiedenis. Bijzonder.
Hier in Nederland is het lekker weer (niet te vergelijken met Ghana natuurlijk) maar ik ben al tevreden. Iedereen kruipt zijn huisje weer uit en is vol enthousiasme bezig in de tuin of op het balkon. Morgen gaan we bloemetjes halen, met nog veel meer Nederlanders die die behoefte voelen! Kortom: lente!
Veel liefs, Ceciel